НОВОСТИ

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ПДФ-У

Hramom se ori decija graja, Vesti-online

U današnjim Vestima izašao je članak o početku nove školske godine koja se odrzava u prostorijam hrama Svetog Save u Hanoveru

KLIKNITE – ZA VISE INFORMACIJA

Распоред Богослужења/Götesdienstplan

ФИЛМ ОСТРВО

У суботу 31.08. након вечерње службе (18:00), у просторијама нашега храма уприличићемо пројекцију руског филма Острво (са српским преводом). Имјући у виду да имамо добре услове, и да је заинтересованост парохијана велика, позивамо вас да и ви узмете учешћа. Филм је Боготражитељски са јасном хришћанском поуком која никога не оставља равнодушним. Ако нисте планирали нешто за суботње вече, ово ће бити прави избор. Са радошћу вас очекујемо!

Успење Пресвете Богородице – Велика Госпојина

Пресвета Дјева Марија, Богородица, посредница нашег спасења, поживела је још доста дуго после Вазнесења Сина свог. Док је умирао на крсту, Син њен, Исус Христос на чување ју је предао светом Јовану Богослову. У његовом дому, на Сиону, живела је она у непрестаној молитви ишчекујући дан када ће отићи Сину свом. Често је походила сва она места, која су подсећала на велике догађаје и велика дела Сина њеног. Својим молитвама, саветима, кротошћу и трпељивошћу помагала је она светим апостолима у ширењу Божје речи. Најдуже времена у молитви проводила је на Јелеонској Гори, молећи Бога да је што пре узме себи.

И тако једном док се молила јави јој се архангел Гаврило и бловести јој да ће кроз три дана да се упокоји, нашта се она веома обрадовала. Пожелела је да пре свог упокојења види још једном све апостоле и жеља јој би испуњена. Ношени крилима анђела и на облацима, скупише се сви апостоли да последњи пут заблагодаре овој Мајци над мајкама, Пресветој Богородици. Опростивши се од њих, она предаде свој дух Богу. Ковчег са њеним светим моштима уз пратњу мноштва хришћана пренели су у Гетсимански Врт, у гробницу родитеља њених, Светих Јоакима и Ане. Док су га носили кроз град, из њега се непрестано ширио благоухани мирис. Један од јеврејских свештеника дрзну се те рукама дохвати ковчег, али му у том тренутку обе руке отпадоше, те он поверова у Христа и оне му се повратише.

Тропар (глас 1):

В рождествје дјевство сохранила јеси, во успенији мира не оставила јеси Богородице, преставиласја јеси к животу мати сушчи живота, и молитвами твојими избављајеши от смерти души нашја.

У Хановеру:

Вечерњу службу у очи празника служићемо у 18:00

На дан парзника Света Литургија почиње у 09:00

%d Bloggern gefällt das: